Historien om kolonialvaror
nyheter
0 Yorumlar

Historien om kolonialvaror

Orientaliska kolonialvaror refererar till de varor och produkter som exporterades från västra Asien och östra Asien till Europa och andra delar av världen under kolonialperioden. Dessa produkter var i hög efterfrågan och bidrog till att driva upptäckten av handelsvägar, som till exempel krydd- och silkesvägen, samt etablerandet av europeiska kolonier och handelsposteringar i dessa regioner.

De mest kända orientaliska kolonialvarorna omfattar:

  1. Kryddor: Peppar, kanel, nejlikor, muskot, kardemumma och anis var några av de mest eftertraktade kryddorna under kolonialperioden. De användes i både matlagning och som medicinska örter.

  2. Te: Plantationer i Kina, Indien och Ceylon (dagens Sri Lanka) producerade stora mängder te, som blev mycket populärt i Europa och ledde till uppkomsten av globala företag som British East India Company och Dutch East India Company.

  3. Porslin: Fint kinesiskt porslin var mycket eftertraktat i Europa under kolonialperioden, och många europeiska länder försökte sedan efterlikna dessa konstverk med varierande grader av framgång.

  4. Textilier: Silke, bomull och andra njutbara textilier var också viktiga exportartiklar som bars över handelsvägar till den europeiska marknaden.

  5. Socker: I Asien odlas sockerrör, och socker var en annan populär kolonialvara. Sockerodlingen spreds senare till Västindien och Amerika.

  6. Opium: Opium, som utvinns från opiumvallmon och användes som en medicinsk smärtstillande och rekreationell drog, var också en viktig orientalisk kolonialvara. Under 1700- och 1800-talen ledde handel med opium till kontroverser och konflikter, som exempelvis opiumkrigen mellan Storbritannien och Kina.

Kolonialhandeln med dessa orientaliska varor har haft långvariga effekter på culturella, politiska och ekonomiska förbindelser mellan öst och väst. Dessa kontakter bland folk och kulturer gav upphov till en spännande korsning av influenser och bidrog till att forma den moderna världen.

www.shirdellfood.se


Daha eski gönderi
Om oss och vår tjänst!
Daha yeni gönderi
Historien om Shirdell Food AB
Call Us